(I)gazság és egyenlő(tlen)ség

2016. április 14. (csütörtök) 18:00

Milyen típusú és mértékű egyenlőtlenség tekinthető elfogadhatónak, és melyek azok az egyenlőtlenségek, amelyeknek a kompenzálására, kiegyensúlyozására, megszüntetésére köteles az állam és az egyén is törekedni? Milyen mértékben? Melyek az egyenlőtlenség azon formái, amelyek erkölcsileg elfogadhatatlanok, jogot sértenek?

Előadók

Szikra Dorottya, szociálpolitikus, ELTE TáTK

ThumbnailSzikra Dorottya az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa, az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatója. Nemzetközi és hazai kutatásokban is részt vesz, melyek közül kiemelkedik a Prof. Tomasz Inglot-tal (USA) és Cristina Rat-tal (Románia) közös összehasonlító családpolitika-történeti kutatásuk. 2016. januárja óta az európai szociálpolitikusok szövetsége, a European Social Policy Analysis Network (ESPAnet) társelnöke.

Legfontosabb publikációi:
- Democracy and welfare in hard times: The Social Policy of the Orbán Government in Hungary between 2010 and 2014.” In. Journal of European Social Policy, 2014, 24 (4).
- “Tradition Matters: Child Care and Primary School Education in Modern Hungary.” In. Hagemann, K. et.al. (eds.). 2011. Children, Families and States. Time Policies of Childcare, Preschool, and Primary Education in Europe. Berghahn Books;

Szilvay Gergely, újságíró, Mandiner

ThumbnailSzilvay Gergely (1983, Pásztó) Kecskemétre járt a Piarista Gimnáziumba, ahol még szombaton is volt tanítás. A Pázmány bölcsészkarán végzett történelem-kommunikáció szakon, jelenleg ugyanott a Politikaelméleti Doktori Iskola hallgatója. Egy hónapot Kolozsváron, fél évet Krakkóban élt különféle ösztöndíjakkal.

Az iskolai újságírás után rockzenei szakújságíróként működött egyetemi évei alatt az Underground Magazinnál majd a zajlik.hu-nál. 2014 óta a Mandiner újságírója, előtte dolgozott a Magyar Kurírnál, az InfoRádiónál és a Magyar Nemzet Online-nál. Számos egyéb lapban is jelennek meg írásai (Magyar Nemzet, Heti Válasz, stb.). Szakbarbár írásait többnyire a Kommentár közli. Szakterületei közé tartozik a hagyomány felfogásai, a konzervativizmus, katolicizmus, gender-elméletek (kritikus szempontból); újságíróként az egyházügy, oktatásügy, könnyűzenetörténet, folklorisztika. A mai napig leginkább idétlen metálzenéket és népzenét hallgat. Elitista és populista, egyszerre érzi magáénak az egykori arisztokrácia, a parasztság és a polgárság világát.

Kedvenc szerzői közt ott van többek közt Mircea Eliade, Molnár Tamás, John Lukacs, Paul Johnson, Josef Pieper, Josef Ratzinger, Carl Schmitt, Roger Scruton és Alasdair MacIntyre.

„Megengedhetnénk magunknak, hogy a versailles-i udvar selymeibe járjunk, de mi inkább úgy öltözködünk, mintha farmert, tornacipőt és piszkos melegítőfelsőt húzó parasztok volnánk. Van miből brokátnadrágot és széles karimájú kalapot hordani. Viselhetnénk nyakláncot és bőrcsizmát. Becsatolhatnánk az övünket, és kérkedve felcsatolhatnánk a vállszalagot, de inkább felveszünk egy gyűrött, kekiszínű nadrágot és egy pólót. A fejünkön pedig? Az első számú egalitárius tökfedő: a baseball-sapka. Megfordítva.” (Dwight Longenecker)

„Az egészséges sokszínűség megőrzése érdekében minden civilizációban szükséges, hogy megmaradjanak a rendek és az osztályok, az anyagi különbségek és sokféle más egyenlőtlenség. Az egyenlőség egyetlen igazi formája az egyenlőség az Utolsó Ítéletkor és az egyenlőség egy igazságos bíróság előtt; a kiegyenlítésre törekvő minden más erőfeszítés – legjobb esetben is – társadalmi stagnáláshoz vezet. A társadalomnak szüksége van becsületes és alkalmas vezetésre; ha pedig a természetes és intézményi különbségeket leromboljuk, zsarnok vagy hitvány oligarchák serege azonnal új egyenlőtlenségeket fog teremteni.” (Russel Kirk)

Setét Jenő, jogvédő, Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

1995-től folyamatosan szociális munkásként és civil jogvédőként dolgozom. 1995-től, 2010-ig a Roma Polgárjogi Alapítványnál, majd 2010-től, 2011-ig a TASZ-nál és 2012-től a NEKI-nél. A közelmúltig a szociális munka és a “klasszikus” civil jogvédelem területén dolgoztam, azonban az elmúlt néhány évben hangsúlyosabbá vált a szélsőséges szervezetekkel szembeni civil fellépések szervezése. Terepmunkásként egy adott településen igyekszem a konkrét ügyek mellett a települések életében jelenlévő hátrányt vagy jogsértést okozó helyi gyakorlatokat és mechanizmusokat is feltárni.

Moderátor

Erőss Gábor, szociológus, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője

ThumbnailTársadalomtudomány:
- Az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa (2003-ban kerültem oda, „fiatal kutatóként”)
- Egyetemi adjunktus (2007-2009: Károli Gáspár Református Egyetem, Pszichológiai Intézet)

Tanulmányok:
- Társadalomtudományok PhD, ELTE – Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Párizs (1996–2003)
- Történelem, szociológia: Universität Bielefeld (2000)
- Szociológia: Paris V. Université René Descartes–Sorbonne és ELTE (1991–1996)
- Kommunikáció, történelem: Paris I. Université Panthéon–Sorbonne (1996)

Kutatásvezetés (hazai és nemzetközi):
- az „Oktatás és politika” c. OTKA-kutatás vezetője (2004-2006).
- a „Kategóriák burjánzása – »Jóhiszemű« szegregáció” c. OKTK-kutatás vezetője (2006-2007)
- a KNOWandPOL (Knowledge and Policy in Education and Health Sectors) EU-s projekt magyar (MTA SzKI) kutatócsoportjának vezetője (2006-2011)

Könyvek:
- Iskolarend: Kiváltság és Különbségtétel a közoktatásban, Budapest: Gondolat Kiadó, 2008. (Berényi Eszterrel és Berkovits Balázzsal).
- Túl a szegregáción: Kategóriák burjánzása a közoktatásban. Budapest: L’Harmattan Kiadó, 2008. (szerk., Kende Annával)
- Kisebbség - többség (szerk., Tamás Pállal és Tibori Tímeával), Budapest: Új Mandátum; MTA Szociológiai Kutatóintézet, 2005.
- L’Art de la Vraisemblance (megjelenés előtt, 2016), L’Harmattan, Párizs.

Politika:
- Oktatási és romaprogram – társzerző. (2009-2010, LMP)
- Tanácsadó (2010-2014, Parlament, LMP-frakció, majd PM-képviselőcsoport, oktatás-, egészség- és szociálpolitika témában)
- Elnökségi tag (Párbeszéd Magyarországért/ PM, 2014-)